Ţinând seama că la o zi după lansarea numărului din decembrie al Gazetei SF este programată o apocalipsă, am cerut sfatul specialiştilor. Şi iată ce am aflat:

Problema presupusei previziuni a calendarului Maya, precum că pe 21 decembrie (sau pe 23 după alte versiuni) vine sfârşitul sau o transformare radicală, a fost o metoda excelentă pentru câţiva autori de cărţi şi articole, ori pentru turismul din Yucatan, de a face rost de bani pe baza spaimelor oamenilor simpli. S-au alăturat acestei tendinţe şi cei cu alinierea planetelor, Nibiru, piramide, comandouri extraterestre care comunica prin channeling cu lideri de secte OZN etc., prezicând fie sfârşitul lumii, fie trecerea in alte dimensiuni, alte stări de vibraţie etc.

Cei interesaţi de detalii pot urmări aici sau aici discuţii televizate între Dan Farcaş şi alte persoane avizate, în emisiunea Elenei Lasconi găzduită de Acasă TV, asupra acestui subiect.

Din punct de vedere ştiinţific ştim cu certitudine că exact pe 21 decembrie, este solstiţiul de iarnă. Adică va fi cea mai scurtă zi din an dar şi cea mai lungă noapte a lui 2012.
Calendarele mayaşe care stau la baza aşa zisei previziuni nu au fost traduse în totalitate, deci nu ştim exact ce au vrut să ne spună mayaşii. În plus, chiar dacă ei aveau calendare foarte exacte trebuie să ştiţi că au luat in considerare începutul lumii de prin anii 3000 înainte de Christos.

Aşadar, au greşit cu cel puţin 13 miliarde de ani, după părerea oamenilor de ştiinţă. E adevărat ca 21.12.2012 reprezintă sfârşitul aşa numitului Calendar Lung Maya dar şi calendarul nostru se termină în fiecare an pe 31 decembrie.

Articol preluat de pe ArsfanUfo.ro şi Acasă TV, cu permisiunea d-lui Dan Farcaş, preşedintele ASFAN.

Asociaţia pentru Studiul Fenomenelor Aerospaţiale Neidentificate (ASFAN – Romania) este o persoană juridică română, nonguvernamentală. Sediul central ASFAN se găseşte la Observatorul Astronomic Municipal “Amiral Vasile Urseanu”, din Bucureşti, Bulevardul Lascăr Catargiu nr.21. ASFAN desfăşoară activităţi de cercetare, analiză, catalogare şi informare a publicului larg şi a cercetătorilor interesaţi, privind fenomenele aerospaţiale neidentificate (incluzând Obiectele Zburătoare Neidentificate (OZN) şi fenomenele asociate de regulă acestora), precum şi de evaluare a efectelor sociale şi psihologice ale acestor fenomene. De asemenea, ASFAN realizează, cu forţe proprii sau în colaborare, studii privind natura fenomenelor investigate, ca si eventuala lor valorificare ştiinţifică şi tehnică.