Ați scris o povestire care se încadrează în profilul Gazetei S.F. și doriți să ne-o trimiteți pentru evaluare și publicare? Perfect, abia așteptăm! A parcurge și evalua texte este pasiunea noastră, iar pe cele pe care le găsim bune, chiar ne place să le publicăm! Uimiți-ne, așadar, cu creativitatea voastră! Avem o deosebită satisfacție când găsim imaginație și originalitate în operele pe care le primim.
Însă acest lucru este valabil numai dacă ne referim la conținut. Ingeniozitatea cu care unii autori reușesc să complice lucrurile când vine vorba de redactarea textelor nu ne amuză deloc, ci ne conduce spre depresie nevrotică, starea în care suntem predispuși să refuzăm colaborarea, lucru deloc benefic pentru niciuna dintre părți. Tocmai pentru a nu ne confrunta cu asemenea situații, vă rugăm să încercați să vă adaptați textele pe cât posibil capriciilor noastre mărunte. Vă asigurăm că toți editorii le au, ceea ce ne place nouă place tuturor. Iată-le:
Cel mai mult ne bucură când titlul se află în fruntea textului.
Deoarece avem memorie relativ scurtă, dorim să avem și numele autorului menționat pe linia următoare de după titlu. Dacă ne puteți face favorul de a trece și adresa dumneavoastră de e-mail după nume, am fi și mai încântați.
Preferăm să citim materiale materializate în fișiere de tip doc, docx sau rtf, scrise cu Times New Roman, de mărimea 12.
Suntem deosebit de încântați când observăm că textul a fost corectat în prealabil de către autorul lui și aliniat normelor gramaticale, ortografice și de punctuație ale limbii române.
Câteva indicații pentru dactilografiere pe care am fi flatați dacă le-ați urma, pentru a ne scuti pe noi de nenumărate și îndelung meșteșugite find-and-replace-uri, ar fi:
Nu folosiți caracterul TAB! Este malefic și noi nu avem ce discuta cu el. Nu îi cereți ajutorul pentru aliniat! Simpla folosire a unui paragraf nou, tasta ENTER, este suficientă. Ați auzit? Tasta ENTER și atât! În nici un caz nu țineți apăsat pe SHIFT când apăsați pe ENTER. Acest lucru cauzează o monstruozitate de caracter „end-of-line” să apară în text, caracter cu care de asemenea suntem certați.
Semnelor de punctuaţie nu le place să vadă spațiu înaintea lor, ci numai după ele (Excepție de la această minunată regulă fac parantezele de deschidere și ghilimelele de deschidere, care preferă să fie precedate de spațiu și niciodată urmate de el).
Ghilimelele de deschidere au rău de înălțime, de aceea preferă să stea jos, la picioarele literelor. Numai cele de închidere au aspirații spre înălțimi.
Liniuței de dialog îi place să creadă că nu este un minus în text, de aceea se dorește a fi „en-dasch” (–). Dacă aceste caractere vă creează migrene, puteți să compuneți liniuța de dialog din două minusuri consecutive (–), ca minim respect pentru ea. Cratima se identifică cu minusul (-), dar nu și liniuța de intercalare, care se dorește a fi și ea „en-dasch” (–).
În nici un caz nu folosiți „bullet-uri” pentru liniuța de dialog! Acest lucru va fi considerat sabotaj.
În fine, dacă este prima dată când ne trimiteți texte, deoarece ne place să știm cu cine avem onoarea, vă rugăm să ne trimiteți și o scurtă notă biografică însoțită de o fotografie a autorului.
7 comments
CEZAR says:
Mar 1, 2014
subscriu. si… cu un zimbet larg.
si sper sa remediez defectiunile precum cele de mai sus inainte de a pleca textul din block-start…
Szilagyi David says:
Mar 23, 2015
Povestea are și un nr. max. de pagini?
alex lamba says:
Apr 5, 2015
Nu. Dacă e mai lungă de 60.000 de caractere cu tot cu spații (nr. de pagini nu spune prea multe) atunci poate fi împărțită în mai multe episoade.
Chipy says:
Feb 23, 2017
se plateste
Chipy says:
Feb 23, 2017
era cu semnul intrebarii
Se plateste?
alexandru lamba says:
Mar 15, 2017
Fiind vorba despre un fanzin cu acces gratuit, lucrul este pe bază de voluntariat. Deci, nu ne permitem să remunerăm autorii pentru textele pe care ni le pun la dispoziție pentru publicare, dar nici nu cerem exclusivitate pentru mai mult de o lună.
daniel verón says:
Sep 2, 2019
que tal amigos? un gran saludo desde argentina. me llamo daniel verón y soy autor de cuentos de ciencia ficción, terror y fantasía. tengo 63 años y también soy novelista en estos géneros. quiero saber si ustedes reciben colaboraciones breves para enviarles. desde ya gracias.