Am auzit mai mulți oameni alarmați de o “aliniere planetară” ce se întâmplă, acum, pe cer. Am înțeles că trei planete (Saturn, Venus și Mercur, mai exact) se află pe cer în aceeași configurație ca și cele trei mari piramide de la Gizeh. Și ce-i cu asta? Păi, nimic…

Dar, despre alinierea asta o să povestesc câte ceva, de la ora 23, la The Money Channel. Poate găsim o legătură între planete și jucatul la bursă.

Toată nebunia a început de la o poză fotoșopată, plasată pe Internet de un domn cu mult timp liber. Poza e următoarea:

Dacă poza ar fi reală, am și eu o întrebare. Distinsul domn spune că evenimentul se întâmplă o dată la n-șpe ani. Să înțelegem că imaginea e o moștenire de la străbunicul lui la puterea n, care era fotograful faraonilor? Să zicem că imaginea e făcută doar în scop exemplificativ și este doar o construcție proastă într-un program de editare de imagini. Am făcut o simulare a aspectului cerului din dimineața asta, la Gizeh. Planetele arată ca în imaginea de mai jos. Aproape perpendicular pe orizont, deci în niciun caz ca în fotografia de mai sus.

Dacă mai vreți să mai găsim o eroare în imaginea de mai sus, găsim cu ușurință. Dacă ne uităm cu atenție, vedem că piramida lui Mikerinos (cea mai mică) se află în stânga imaginii. Cum această piramidă e cea mai sudică dintre cele trei, înseamnă că ne uităm la cele trei piramide antice dinspre sud-est, oarecum. Deci, planetele le vedem deasupra orizontului nord-vestic. Surpriză! Conjuncția celor trei planete se întâmplă pe cerul sud-estic.

Au apărut, apoi, voci care au spus că, de fapt, cele trei planete ar fi așezate pe cer la fel cum sunt așezate cele trei piramide în nisipul egiptean. Așa, și? Dacă aș avea timp, aș găsi și eu niște configurații planetare care să fie dispuse la fel cum sunt dispuse, în București, blocul meu, Palatul Parlamentului și Sala Palatului. Vă dați seama ce descoperire aș face? S-ar speria toți bucureștenii.

Conjuncții planetare se întâmplă des. De mai multe ori pe an, chiar. Am detaliat presupusa influență a conjuncțiilor într-un articol mai vechi pe care îl puteți citi aici.

Conjuncția asta, însă, e una destul de fotogenică. Dacă vă treziti, mâine dimineață, pe la 6, puteți fotografia cele trei planete deasupra orizontului sud-estic. O puteți face cu orice cameră foto. Totul e să fie senin.

Dacă tot vorbim de alinieri, astă seară se întâmplă o aliniere “pe bune”. Soarele, Pământul și Jupiter sunt coliniare, adică se află pe aceeași dreaptă. Spunem că Jupiter se află la opoziție. Este cea mai bună perioadă pentru a-l observa pe Jupiter. Asta nu înseamnă că Jupiter se vede mai frumos numai în noaptea asta. Și în următoarele săptămâni va fi la fel de frumos. Așa că dați o fugă până la un observator astronomic și uitați-vă la Jupiter. Merită!

 

Articolul a fost publicat pe www.jurnalcosmic.ro şi reprodus cu acordul autorului

Alex Conu s-a născut în 1983 şi a devenit interesat de astronomie la vârsta de 5 ani când a observat un bolid deosebit de strălucitor din curentul Perseide. Azi este un astronom amator recunoscut în România.

Alex este coordonatorul Comisiei Foto a Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM) şi membru în juriul Concursului Naţional de Astrofotografie ASTROFOTO organizat de SARM. De asemenea, Alex este membru în Astroclubul Bucureşti şi colaborează cu mai multe asociaţii şi instituţii astronomice din ţară şi din străinătate. Astfel, observaţiile lui fac parte din bazele de date ale NASA, AAVSO (American Association of Variable Stars Observers), IMO (International Meteor Organization), BAA (British Astronomical Association), RASNZ (Royal Astronomical Society of New Zeeland), DMS (Dutch Meteor Society), UAI (Unione Astrofili Italieni), MCSE (Magyar Csillagászati Egyesület) etc. Fotografiile lui Alex au fost publicate în mai multe reviste româneşti şi internaţionale. De asemenea, a obţinut mai multe premii în astrofotografie, atât în România cât şi peste hotare. Puteţi vizita site-ul de astrofotografie al lui Alex la www.astrographist.com