− Tovarășa profesoară, ce este… gravitația?

− Gravitația, Vasilică, este atracția reciprocă a două corpuri.

− Ne cunoaștem din vedere, câte clipe efemere…

− Ce bâigui tu, acolo, Vasilică?

− Aaa, nimic, tovarășa profesoară, da’ n-ați ascultat melodia Corinei Chiriac, sau mai bine: Te-am văzut, mi-ai plăcut, ce rămâne de făcut… și, înainte s-apuce profesoara să deschidă gura, corpurile astea au și ele o greutate…

− O masă, Vasilică, o masă…

− Şi pe masa albă, nişte pâine… Dar nu-l dau pe azi pentru mâine! Avea dreptate Andrieș, și masa? Ce este masa tovarășa profesoară?

− Masa, Vasilică, este una din cele șapte mărimi fizice fundamentale. Masa se definește ca o mărime ce determină măsura inerției unui corp sau particulă, determinabilă la nivel macroscopic și măsurată, de asemenea, macroscopic.

− Hopa! Inerție… „Trebuiesc combătute, prin orice mijloace, toate acele manifestări nedemocratice ca sedentarismul, alcoolismul și inerția la locul de muncă. Asemenea manifestări să fie înfierate cu toată responsabilitatea, iar liderii de sindicat să ia măsuri ca ele să nu se mai repete.”

− Mai încet, Vasilică, se agită tovarășa, aici e vorba de fizică, nu de politică…

− Ftizică sau nu, e toate curve, spunea Mărgineanu, și… dacă-i ftizică, atunci ce-i inerția asta?

− Inerția, măi Vasilică, măi, este rezistența oricărui corp cu masă la modificarea stării sale de repaus sau de mișcare rectilinie uniformă atunci când asupra sa nu acționează forțe externe.

− Aha! Se opune, se opune, dar până la urmă, dacă ești insistent… se pune în mișcare, după cum zicea Skizzo Skillz: BiniDiTat!!! Și inerția asta? P-asta cine-o mai produce?

− A treia lege a mecanicii: Când un corp exercită o forță asupra unui al doilea corp, cel de-al doilea corp exercită simultan o forță egală în mărime și opusă în direcția primului corp.

− Adică… ne-am întors de unde-am plecat! La gravitație. Aia cu atracția corpurilor. Mă, a dracu’ fizica asta, îi ca un șarpe care-și înghite coada. Dar dacă sunt trei corpuri? De exemplu: Pământul, Soarele și Luna.

− Nu există o soluție analitică generală la problema celor trei corpuri dată de expresii și integrale simple algebrice. În plus, mișcarea a trei corpuri nu este în general repetabilă, cu excepția cazurilor speciale…

− Speciale.., tovarășa profesoară, tocmai dumneavoastră… cum să nu știți? Ba știți prea bine!Nu vă lucra la vocabular acu’ două zile, în cancelarie, toa’ de franceză și-o zâs că-l aduce și pe don’ toarăș dă sport, cică să fie ménage à troi?

− Vai, Vasilică, dar ție nu ți-e gândul la fizică…

− Ba da, tovarășa profesoară, totul trece prin fizic, adică dacă dragoste nu e, nimic nu e, cum spunea Gheorghe Gheorghiu și simt așa… o atracție către dumneavoastră.

− Și… la ce te gândești, Vasilică?

− La gravitație: Eu pe tine, tu sub mine!!!

 

P.S.

Cele mai importante legi ale fizicii și matematicii sunt demonstrabile doar dogmatic sau una prin cealaltă, în definiții bombastice și suficiente care se închid într-un cerc al neputinței.

Pur și simplu suntem precum vițelul la poartă nouă. Ăla, cel puțin, știa că acolo a fost cândva o poartă, noi nici măcar de asta nu suntem siguri.

 

***