GSF72 banner01-650 

          Scriu acest text nu în calitate de redactor-șef al acestui fanzin, ci de membru Antares. De simplu membru, aș putea spune, adică în nume propriu, nu în numele clubului Antares, deoarece nu am cerut și deci nu am obținut nicio aprobare în acest sens. Aș dori numai să clarific propria poziție, în cazul în care acest lucru este interesant pentru cineva, în ceea ce ar putea părea a fi un conflict în care, deși tare mult mi-aș fi dorit să nu se iște, am fost implicat.

          Înainte de toate, vreau să-mi reafirm respectul și bunele sentimente față de membri Arca SF și să-i asigur pe această cale de lipsa oricăror rele intenții din partea mea. Am un deosebit respect pentru domnul Mircea Oprița, pentru întreaga sa operă și activitate, pentru ceea ce reprezintă în literatura și-n critica literară SF românească. Cea mai înaltă prețuire o are din partea mea și domnul Cornel Secu, pentru volumele valoroase care au apărut de-a lungul vremii în colecțiile Helion și Insolit, prin energia dumnealui, precum și pentru munca pe care a depus-o în mod constant în folosul clubului Helion. Îmi dau foarte bine seama ce eforturi implică toate acestea. Îl asigur de toată admirația mea și pe domnul Mircea Naidin, autorul celei mai complexe enciclopedii pe care SF-ul românesc a avut-o, și pe domnul profesor Lucian Vasile Szabo, un veritabil exeget. Pe alții, cum ar fi Liviu Surugiu, Eugen Cadaru sau Daniel Timariu, pe care pot spune că mi i-am făcut chiar prieteni, nu mă simt nevoit să-i asigur de nimic, deoarece vorbim în mod frecvent și ne cunoaștem suficient de bine încât orice fel de rele intenții din orice direcție să se excludă.

          De ce totuși s-a ajuns la blocaj în ceea ce privește RomCon-ul din 2017, pe care clubul Antares se angajase să-l organizeze? Pot spune, tot în nume propriu, adică afișând propriile concluzii, că datorită presupunerilor diferite pe care Antares și Arca SF le-au avut cu privire la rolul și implicarea fiecăreia dintre părți, pe de o parte, și a diferențelor de viziune, pe de altă parte. Nu intru în detalii, vreau doar să spun că eu însumi mi-am dorit o cu totul altfel de reuniune, una fără invitați speciali și invitați de onoare, fără editură invitată și fără prelegeri tematice în paralel, un RomCon mai la mânecă scurtă, al fanilor, la care să fie invitat oricine vrea să vorbească și dovedește că o poate face într-un mod interesant, despre o temă conexă cu SF-ul. Mi-am dorit să avem un eveniment la care să fie interesate să participe și persoanele pe care, până acum, datorită rețetei, RomCon-ul nu le-a prea atras, și editurile – cum ar fi Herg Benet și Crux – care nu au rezonat cu acest eveniment și au preferat să absenteze. Mi-aș fi dorit un eveniment al tuturor, axat în primul rând pe lansări de carte și discuții despre literatură și cinematografie. Mi-am dorit un RomCon fără juriu, unul în care participantul să voteze într-un mod cât se poate de transparent, deoarece această întâlnire ar trebui să fie a fanilor.

          Din păcate pentru mine, viziunea Arca SF asupra evenimentului a rămas cea clasică. Nu doresc să supăr pe nimeni, dar trebuie să recunosc că nu-i dau acestei rețete șanse mai mari de reușită anul acesta decât a avut anul trecut, la București. Și port partea mea de vină pentru că am spus acest lucru în cadrul clubului Antares, când am aflat că intenția Arca SF este aceea de a continua în aceeași formulă ca anii trecuți. Nu am vrut o ruptură, am intenționat să purtăm un dialog și să ajungem la o înțelegere. Se pare că nu s-a putut, diferența de viziune fiind prea puternică, asta este. Nu vreau să spun că una dintre părți poartă o vină și alta nu, pur și simplu am pornit de la presupuneri diferite, și ne-am dat seama de asta pe drum.

          Arca SF are în statutul ei organizarea RomCon-ului, deci îl va organiza și anul acesta cum va crede mai bine. Îmi afirm pe această cale speranța că va ieși un eveniment de succes, eu unul intenționez să particip, la fel ca anii trecuți, dacă nu se va împotrivi spiritul galactic, chiar dacă nu va fi nici de data aceasta ce-mi doresc eu.