European Science Fiction Society

Cum bănuiesc că deja se știe, în ciuda efortului de susținere pe care comunitatea SF&F din România l-a depus, „bid”-ul României, reprezentat de proiectul Distopicon, înaintat de Darius Luca Hupov, a fost retras. România nu va organiza Euroconul din 2021.

Redau mai jos scrisoarea deschisă a lui Darius, abținându-mă pentru moment de la alte comentarii. Fac doar mențiunea că „situația de antagonism” pe care în mod vag o menționează Darius se referă la opoziția vehementă a unei singure organizații, actualmente redusă strict la conducerea semnatară. E vorba despre ARCA SF. Nu, Darius, nu este o situație de antagonism, oricât de diplomat am încerca să prezentăm lucrurile. Toți oamenii din fandom care au fost alături de tine în acest demers merită să știe despre ce a fost vorba, să știe că fandomul a fost unit și că doar două persoane au ținut să se poziționeze contra ta.

 

„Dragi prieteni din fandomul SF românesc,

această scrisoare deschisă este pentru voi, alături de care mă simt ca un frate ce face parte dintr-o familie numeroasă. Ați dovedind din plin că suntem o familie unită, voi cei care ați semnat emailul de susținere pentru Distopicon, propunerea României de a organiza o convenție europeană de SF în 2021. Gestul vostru a însemnat mult pentru mine și echipa Distopicon, dar cred ca a însemnat și mai mult pentru fandomul românesc. A arătat că o mare parte din fandom se poate mobiliza pentru a susține o cauză comună. Aceasta este marea victorie a mișcării de susținere la care ați participat.
În mod special doresc să le mulțumesc lui Daniel Timariu și lui Alexandru Lamba, care au inițiat mișcarea de susținere, și SRSFF, singura organizație națională de SF care a fost alături de mine. 
Din păcate, situația de antagonism care a determinat implicarea voastră a degenerat și se îndreaptă spre o zonă conflictuală murdară, mocirloasă, înspre care nu doresc să mă îndrept. Nu voi face acest lucru pentru că oamenii din jurul meu, care au susținut Distopicon, nu merită să fie terfeliți prin noroi. 
Tocmai de aceea sunt deosebit de întristat să vă anunț că am retras propunerea de organizare a unui Eurocon în România în 2021, într-un email care deja a fost trimis către conducerea ESFS. O fac cu inima grea, pentru că acest lucru este o  irosire a efortului tuturor celor care s-au implicat alături de mine în acest proiect. Față de ei, îmi cer public scuze.
Voi continua să lucrez la realizarea Festivalului de film SF și Fantasy, care va avea loc anul viitor și am în vedere organizarea în viitor a unui festival SF de dimensiuni mai mari.
Dragii mei, încă o dată vă mulțumesc pentru susținere și vă invit să vă alăturați echipei de organizare implicată în proiectelor mele viitoare sau ca participanți la acestea.

Al vostru,
Darius Luca Hupov”