Dacă nu ştiţi încă cine este Nina Munteanu, atunci a sosit timpul să aruncaţi o privire pe acest articol, deoarece în toamnă, la Târgul “Gaudeamus”, scriitoarea canadiană (de origine română) îşi va lansa o carte în ţara noastră şi, totodată, ne va onora cu prezenţa la acest eveniment. Mai mult decât atât, Nina a avut amabilitatea de a colabora cu Gazeta SF pentru o serie de articole – cel de faţă fiind primul dintre ele. Ocazie pentru care îi mulţumesc în mod deosebit, având în vedere materialele numeroase şi deosebit de interesante puse la dispoziţie. Astfel, se realizează o apropiere între literatura fantastică românească şi literatura de acelaşi gen de peste Ocean, apropiere care nu poate fi decât spre folosul tuturora.

Doresc să mai menţionez în această introducere faptul că activitatea literară a Ninei Munteanu îi priveşte în mod direct pe cititorii Gazetei SF deoarece, pe lângă romanele şi povestirile ei din domeniul fantasticului, Nina este (după cum vom vedea) o expertă recunoscută în pregătirea celor care doresc să devină scriitori sau să îşi publice operele deja scrise, precum şi a celor care doresc să se perfecţioneze în aceste domenii – al scrisului şi al publicării. Cum unul dintre scopurile declarate ale Gazetei SF este cel de a sprijini tinerii scriitori, cred că a face cunoştinţă cu Nina Munteanu şi cu operele ei este o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm.

Aşadar: Nina a publicat peste 100 de articole şi povestiri din 1995 şi până în prezent, o parte a acestora din urmă fiind nominalizate la premii importante (de exemplu, Virtually Yours, avută în vedere pentru premiere de către Speculative Literature Foundation Fountain Award, Prix Aurora şi nu numai), traduse şi publicate în reviste de seamă din domeniu (aceeaşi Virtually Yours, apărută în Hadrosaur Tales, Neo-Opsis Science Fiction Magazine, Nowa Fantastyka, Bli-Panika, The Best of Neo-Opsis Anthology etc.) ori primite cu recenzii laudative (Angel’s Promises, văzută de Tangent Online ca fiind „un uluitor exemplu de povestire cu decor şi personaje excelent construite”).

În ceea ce priveşte romanele, încă de la prima realizare, Collision With Paradise (2005, Liquid Silver Books), un science-fiction romantic thriller, Nina Munteanu obţine o recunoaştere bine-meritată (“o poveste foarte inteligentă, cu o lume senzaţional creată”— Romantic Times). The Cypol (2006, eXtasy Books) este un dark sf thriller, nominalizat la Ecata Reviewer’s Choice Award. Cele două cărţi Darwin’s Paradox (2007, 2010, Dragon Moon Press) au fost nominalizate la Aurora Award; au câştigat Reader’s Choice cu Delta Optimist şi Midwest Book Review Reader’s Choice Award, odată cu aprecierile entuziaste ale cunoscutului scriitor Robert J. Sawyer (da, cel care a scris Flashforward). Angel of Chaos a fost finalist la Foreword Magazine’s Book of the Year Award şi a primit aprecieri de la Hayden Trenholm. Prima carte din trilogia spaţială a Ninei Munteanu, Splintered Universe, va fi publicată în această toamnă de către Starfire World Syndicate şi va avea o copertă executată de către un alt mare scriitor, chiar prietenul nostru Costi Gurgu (autorul excelentului roman Reţetarium). Acest prim volum se intitulează Outer Diverse şi va fi lansat în cadrul mai multor convenţii canadiene importante, cum ar fi Hal-Con (Halifax), Con-Cept (Montreal) şi Vcon (Vancouver).

Volumul Ninei despre arta şi tehnica scrisului, The Fiction Writer: Get Published, Write Now! (Starfire World Syndicate), publicat în 2009, a fost nominalizat pentru Aurora Award şi este utilizat în mai multe şcoli şi universităţi, dintre care amintim: Sacred Heart School, Halifax, NS; Nova Scotia Community College, NS; the Glynn Academy Language Arts Department, GA; Louisiana Tech University, LA; Franklin Pierce University, VT.

Nina este autor la Suite 101 şi a lucrat ca redactor-şef adjunct la Imagikon, revistă electronică românească. Actualmente este redactor-şef la DL Publishing, Palm Coast, Florida. De asemenea, mai colaborează ca recenzent şi eseist cu The New York Review of Science Fiction şi Strange Horizons, scriind şi pentru alte reviste, fie ele on-line sau pe hârtie.

De asemenea, de mai mult de 10 ani, Nina Munteanu se ocupă cu pregătirea celor care doresc să înveţe arta scrisului şi/sau a publicării. Scriitori ca Heather Dugan, Cathi Urbonas, Tim Reeves-Horton, recenzenţi cunoscuţi ca Cheryl Gilbert şi profesori ca Rhea Rose sau David Merchant vorbesc cu entuziasm despre învăţăturile ei, iar premiatul blog al Ninei, The Alien Next Door, găzduieşte discuţii pe diverse teme culturale, de la ştiinţă şi călătorii la cărţi şi filme.

Dacă acest articol v-a trezit interesul faţă de un autor de origine română celebru în străinătate (şi, sunt convins, în curând celebru şi la noi), atunci vă aştept şi în numerele următoare, în care vom avea ocazie să facem cunoştinţă mai în detaliu cu prietena noastră şi să şi învăţăm câte ceva de la ea.

Oliviu Craznic Oliviu Crâznic s-a născut pe 1 noiembrie 1978 în Lupeni. Licenţiat în Drept, cu
lucrarea de diplomă la disciplina Criminalistică, şi absolvent al cursurilor de mediere
ProMedierea, este consilier juridic din 2002. Membru al Uniunii Colegiilor Consilierilor
Juridici, în prezent coordonează colecţia de legislaţie a editurii germane C.H.Beck.
A debutat în beletristică cu …Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul, roman gothic bazat pe cronici medievale (Ed. Vremea, 2010; Premiul I pentru Cel mai bun roman la Concursul Naţional de Literatură Visul 2010; Locul I în Topul cititorilor Agenţiei de carte, Secţiunea Proză românească – Vara 2010; Premiul Galileo pentru Cel mai bun volum de proză Science-Fiction/Fantasy/Horror publicat în 2010. Din septembrie 2010, este colaborator al Revistei Suspans, unde are o serie de articole despre misterele lumii precum şi confesiunea literară Două nopţi în Salem’s Lot. În 2011, a publicat povestirea steampunk Ultima clepsidră în
antologia Steampunk – A doua revoluţie (Ed. Millennium Books, întovărăşită de confesiunea literară The Making Of… Ultima clepsidră), povestirea
gothică Însângerată, luna în antologia Balaurul şi mioriţa (Ed. Eagle Publishing House), povestirea dark fantasy Mascarada învinşilor în cadrul
antologiei on-line Cele 1001 de scorneli ale Moshului SF, realizată de Ştefan
Ghidoveanu, povestirea dark fantasy Trecătoarea în Gazeta SF (mai) şi thriller-ul neogothic Ellen Lee în antologia Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală (Ed. Herg Benet). Din luna iunie este colaborator al Gazetei SF, unde deţine rubrica intitulată Cavalerii fantasticului şi unde publică, ocazional, editoriale şi articole.