Serialele science-fiction au trecut de la televiziunea clasică la cea online. Rețelele Netflix, HBO, Hulu și Amazon se întrec în a oferi spectacole de calitate, fie cu seriale noi, fie continuând serii vechi. Indiferent cum o fac, pentru noi, fani sf & fantasy, nu poate fi decât un lucru bun. Avem din ce alege, putem face comparații. Așadar la ce seriale ne putem uita?

Netflix

Cele mai multe seriale se pot urmări pe Netflix, majoritatea și în limba română. Am ales cinci dintre ele:

Carbon modificatCarbon modificat
Primul sezon al serialului a produs senzație, al doilea sezon trebuie să apară anul acesta. Bazat pe romanul cu același nume, de Richard K. Morgan, Carbon modificat combină ideile excelente din roman cu efecte vizuale, dintre care multe amintesc de Blade Runner. Clădiri înalte, jocuri de lumini violente, o depreciere vizibilă a vieții și a omului. Într-un viitor îndepărtat, tehnologia permite salvarea conștiinței proprii într-un „cortical stack” ce poate fi apoi descărcată într-un trup nou. Desigur, acest lux este accesibil în principal celor bogați, care devin astfel nemuritori. Spre deosebire de roman, serialul ridică unele probleme de înțelegere. Personajele sunt de multe ori neclare, dialogurile neajutând nici ele prea mult, ceea ce face ca acțiunea să fie încâlcită, necesitând o atenție sporită.

Călătorii
Serialul a adunat de-a lungul celor trei sezoane o mulțime de premii și fani, fiind unul din cele mai apreciate seriale SF de pe Netflix. Într-un viitor foarte îndepărtat, omenirea, aflată sub conducerea unui Director, a descoperit călătoria în timp. O echipă de astfel de călători este trimisă de Director în secolul XXI pentru a opri un eveniment ce va avea consecințe catastrofale în viitor. Modul în care sosesc călătorii, acomodarea lor, intrigile, uneori romantice, alteori pentru putere dintre ei sunt doar câteva din temele serialului. Un spectacol excelent cu schimbări de situație, cu scene excelente, cu personaje bine creionate, puse în situații la limită, care devin repede apreciate și iubite.

Cei 100Image result for cei 100
Un serial ce se adresează publicului tânăr, încadrat generic sub denumirea de young adult. Este o dramă science-fiction postapocaliptică în care omenirea, după ce a distrus ecosistemul pământesc, se retrage pe o uriașă stație orbitală unde supraviețuiesc mai multe generații. Spre sfârșitul perioade de viață a acestei stații, un grup de tineri delicvenți, o sută, sunt trimiși pe suprafața Pământului, atât pentru a fi pedepsiți, cât și pentru a stabili o posibilă colonie. Serialul are la bază seria omonimă a scriitoarei americane Kass Morgan.

Sense8
Un serial perfect pentru romantici, idealiști, oameni lipsiți de inhibiții. La un moment dat, fără nici o pregătire, un grup de oameni devin conectați mental (seamănă un pic cu Atlasul norilor). Aceste legături nu sunt doar la nivel rațional, ci și emotiv, ceea ce creează scene puternic încărcate emoțional, afectiv. Nu întotdeauna intriga pare logică, de multe ori se lungește, dialogurile se preschimbă în monologuri, iar personajele țin discursuri. Trecând peste aceste momente, serialul este unul interesant ce aruncă o privire spre ceea ce înseamnă la un nivel profund multiculturalismul.

Image result for black mirrorOglinda Neagră
Continuarea modernă a celebrului serial The Twilight Zone a ajuns la sezonul 5. Serialul stârnește pasiuni printre cinefili. Poate fi urât, poate fi iubit, niciodată amândouă, asta ca să spun o platitudine simpatică. În așteptarea sezonului 5 se poate viziona pe Netflix filmul Black Mirror: Bandersnatch, un film ieșit din tipare în care se pot selecta diverse continuări ale scenelor din film. Interesant.

Star Trek: Discovery
O continuare sau un restart al celebrei serii SF? Greu de spus. Pe mulți dintre fanii Star Trek noua seria i-a dezamăgit luându-i prin surprindere atât prin înfățișarea de orci strălucitori a klingonienilor, cât și cu alte aspecte mai puțin utopice, pentru un serial care și-a clădit renumele pe o omenire dintr-un viitor utopic, în care nu mai există monedă, toți au acces gratuit la servicii și doar ambiția și dorința de cunoaștere îi mai diferențiază. Din păcate, noua serie sacrifică o parte din moștenirea Star Trek pe altarul spectacolului cu bași și artificii.

Nightflyers
Bazat pe romanul Nightflyers, al scriitorului George R.R. Martin, serialul urmărește aventurile unui echipaj ce dorește să se întâlnească cu o civilizație extraterestră mult mai avansată decât a noastră, despre care există credința că poate salva omenirea de la extincție. Specific lui George R.R. Martin, lucrurile se complică, nimeni nu e sută la sută ceea ce pretinde că este, se construiesc facțiuni printre membrii echipajului, ajungându-se spre final la un nivel ridicat de paranoia. Chiar dacă uneori acțiunea curge lent, personajele sunt bine construite, cadrul navei la fel, efectele speciale fiind la înălțime, fără a se abuza foarte mult de ele.

HBO

Și pe HBO se pot urmări câteva seriale bune:

O dimensiune paralelă (Counterpart)Image result for O dimensiune paralelă (Counterpart)
Un accident nefericit creează o lume paralelă cu a noastră. Din momentul divizării oamenii din cele două părți, deși cu un trecut identic, ajung să aibă viitor diferit. Uneori chiar opus. Personajul principal este Howard Silk, care în lumea noastră este un mic funcționar într-o agenție a cărei rost și scop nu-l cunoaște. În cealaltă lume, el este un ambițios agent în aceeași agenție. Totul ia o turnură dramatică când printr-un joc al sorții cei doi ajung față-n-față, nevoiți să colaboreze pentru salvarea ambelor fețe ale civilizației umane. Un serial captivant în care actorul J.K. Simmons își arată măiestria.

Urzeala tronurilor
Mai este oare necesar să-l prezint? Serialul se bazează pe seria de romane omonime a scriitorului George R.R. Martin și a generat o adevărată modă fantasy, un val, ce să mai, un tsunami! printre fani și critici totodată. Se așteaptă cu interes finalul ultimului sezon.

Image result for povestea slujitoarei netflixPovestea slujitoarei
Scriitoarea canadiană Margaret Atwood a publicat romanul Povestea slujitoarei în 1985. A fost prima dată ecranizat în 1990, fără un succes notabil. În 2017 a început producția serialului, de data aceasta, un real succes. Povestea urmărește viața unei tinere americane de după un război civil, într-o societate distopică, în care femeile sunt împărțite pe clase sociale în funcție de caracteristicile biologice. Offred, personajul principal, ajunge o sclavă sexuală în casa unei familii din clasa conducătoare. Singurul ei rol fiind acela de a procrea, infertilitatea femeilor, datorată războiului, fiind larg răspândită. Un serial în care rolul femeii în societate este analizat, iar stereotipurile, încă prezente chiar și în societățile avansate, aduse în prim plan.

Prime video

Good Omens
Good Omens se anunță un serial de primă clasă. Bazat pe un roman scris de Neil Gaiman și Terry Pratchett, aparține deopotrivă genurilor comedie și post-apocaliptic (asta da combinație!). Sfârșitul lumii are data stabilită de divinitate. Sâmbătă, înainte de cină. Armatele răului și ale binelui își ascut cuțitele, își lustruiesc scuturile și scot de la naftalină cutremure și incendii devastatoare. Mai puțin un înger agitat și un demon vorbăreț, care nu se împacă cu ideea distrugerii omenirii.

Image result for The ExpanseThe Expanse
Ajuns la sezonul 4, serialul este considerat unul dintre cele mai bune seriale SF din toate timpurile. Bazat pe seria de romane cu același nume scrisă de James S. A. Corey (numele sub care scriu autorii Daniel Abraham și Ty Franck), serialul urmărește aventura unor mineri din centură, numiți și centurieni, în tentativa lor de a rezolva un mister de origine extraterestră ce amenință întreaga viață așa cum o știm. Intrigi, lupte, dragoste, la nivelul Sistemului Solar, între marțieni, pământeni, centurieni, răzvrătiți sau sectanți, într-o epopee impresionantă. Un serial ce e musai de vizionat.

FOX

The Orville
The Orviile este surprinzător. Numit de către fanii Star Trek adevăratul continuator al moștenirii celebrului serial, The Orville oferă un spectacol reconfortant și antrenant. La fel ca în ST, și aici avem o navă spațială destinată cercetării și descoperirii de noi civilizații. Echipajul format din diverse specii formează o echipă în jurul unui cuplu de lideri, uneori iubiți, alteori doar prieteni. Episoadele sunt presărate cu umor și scene de divertisment. Merită văzut. E mai bun ca ST: Discovery.