RB          Scriitoarea Rodica Bretin nu cred că are nevoie de vreo introducere. Prolifică autoare atât în domeniul beletristicii (SF, Fantasy, carte pentru copii), cât și în cel al istoriei și a științelor de frontieră, a publicat de-a lungul carierei mai mult de zece cărți în ambele domenii, primind numeroase distincții interne și internaționale. Pe lângă acestea, mai trebuie să menționăm și faptul că are la activ patru romane traduse.

          Interviul precedent poate fi citit aici:  https://arhiva.gazetasf.ro/interviu-cu-scriitoarea-rodica-bretin/

         

          Bună, Rodica, și mulțumesc pentru amabilitatea de a-mi răspunde, din nou, la câteva întrebări.

         

          Ca întotdeauna, plăcerea este de partea mea.

         

         

          Dezvăluie-ne, te rugăm, la ce lucrezi acum? Cum merge seria „Protectorii”? Dar altceva ai în lucru?

         

          Lucrez la ultimele capitole din Elysium, volumul trei din seria Protectorii. Merge greu, pentru că personajele au deja o viaţă a lor, proprie, au ieşit de sub incidenţa voinţei creatorului, adică eu. La un moment dat am avut un ‚blocaj’ de câteva luni, până când mi-am dat seama că unul dintre personaje… nu mai voia să fie negativ. Evoluase şi devenise altceva, un om adevărat, cu defecte şi calităţi, care aspira să ducă o viaţă reală, chiar dacă doar într-un spaţiu virtual.Oameni si Zei

          În general scriu foarte mult la o carte, iar seria Protectorii s-a finalizat în aproape şase ani de muncă. După apariţia primului volum, OAMENI ŞI ZEI mi s-a reproşat… perfecţiunea stilului. Am luat-o ca pe un compliment. Nu sunt de acord cu autorii care scriu şase cărţi pe an, cum le vine la mână, iar apoi pun manuscrisul în braţele redactorului… să se descurce, că de-aia e redactor. Cum majoritatea redactorilor ori nu se consideră motivaţi financiar, ori nu se pricep, iese un fel de text infantil, potrivit mai degrabă pentru un jurnal intim al unui adolescent agramat. Prefer ca orice public eu să fie perfect stilizat, șlefuit ca un diamant din cuvinte. Este o dovadă de respect faţă de cititorul care îşi dedică o parte din timp intrând în lumea cărților mele, un omagiu celor care mai preţuiesc încă literatura adevărată.

          Concluzia? Scriu foarte lent, dar rezultatul, cred eu, merită efortul.

          Al doilea lucru care mi s-a reproşat în OAMENI ŞI ZEI sunt secvenţele realiste, uneori de o duritate șocantă sau o violenţă extremă. Da, este adevărat, în viaţa reală sunt o persoană sensibilă, mai degrabă timidă, care nu ar face rău unei efemeride. Dar un scriitor nu este bărbat sau femeie, sensibil sau dur. Un autor trebuie să fie capabil să se identifice cu orice personaj, în orice situaţie. Nu sunt adepta violenţei gratuite, în scopuri comerciale, ca într-un film de categoria B, la care nu se uită decât cei cu un IQ sub medie… Dar dacă acţiunea sau personajele o cer, un scriitor trebuie să se poată identifica şi cu o suavă domniţă, şi cu un android scăpat de sub control, şi cu un ucigaş în serie. Face parte din meserie. Un creator nu poate avea toane, tabuuri, preferinţe, rețineri, idei preconcepute. El este un demiurg în lumea pe care o inventează. Personajele, sfinţi sau monştri, toţi sunt creaţia lui şi tuturor trebuie să le dea viaţă, fie că este vorba de un înger sau de monstrul lui Frankenstein.

          Că tot vorbim de fiinţe celeste, următorul roman pe care îl voi scrie va fi despre îngeri… umanizaţi, vulnerabili, obligaţi să guste din plăcerile vieţii de muritor.

         

         

          Câteva cuvinte despre atracția ta către paranormal, nu numai din perspectivă beletristică ci și cotidiană, pentru că în cărțile tale și ale regretatului Dan Apostol acesta nu îmbrăca doar haina literaturii.

         

          O precizare. Numai eu am o atracţie pentru paranormal. Dan Apostol era un om de ştiinţă absolut sceptic în ceea ce priveşte paranormalul. Domeniile lui erau exclusiv științifice, chiar dacă era vorba despre științe de frontieră. Pe mine însă m-a fascinat relaţia cu dimensiunea pe care unii o numesc moarte, dar pe care eu o consider un univers paralel, în care ne vom putea continua existenţa în cu totul alte coordonate spaţio-temporale. Tot ce am studiat, evenimente şi concluzii, am sintetizat în volumul ECOURI DIN TENEBRE, apărut la Editura CRUX. Unele cazuri de acolo sunt de-a dreptul fascinante şi sunt sigură că au schimbat viziunea despre lume şi viaţă a multor cititori.

         

         

          Dacă tot a venit vorba, spune-ne câteva cuvinte și despre opera regretatului Dan Apostol, din care un volum urmează să vadă lumina tiparului la editura Pavcon. Mai sunt și alte volume pe care dorești să le (re)editezi?

         

          Fost aviator militar, Dan Apostol s-a specializat în domenii de frontieră din istorie, arheologie, vechi civilizaţii, artă, biologie, antropologie, paleontologie şi cryptozoologie. Studiile şi lucrările publicate în România şi în străinătate l-au consacrat ca unul dintre cei mai reputaţi cercetători europeni ai unor aspecte mai puţin cunoscute din istoria militară a ultimului mileniu, ai protocivilizaţiilor atlantice şi mediteraneene, precum şi problemelor de frontieră ale cunoaşterii. Dan Apostol nu și-a propus să revoluţioneze teorii clasice, să demitizeze autorităţi ştiinţifice şi adevăruri cu care ne-am obişnuit. El a fost un om al epocii sale şi, din noianul de întrebări, din seria de ce-urilor izvorâte firesc din lecturi şi experienţe, din dorinţa, de asemenea normală, de a căuta sens şi explicaţie la tot felul de enigme, a decupat o parte, propunând o călătorie în timp şi spaţiu, în fascinanta lume a ipotezelor. Deocamdată, multe dintre întrebările puse în cărţile scriitorului Dan Apostol pendulează în jurul ideii de „enigmă“. Mâine, multe dintre aceste enigme vor deveni, poate, adevăruri confirmate şi, cu siguranţă, se vor naşte alte întrebări, alte enigme…

Deocamdată...Enigme

          În ce mă priveşte, sper ca­ − împreună cu scriitorul Cătălin Pavel, un om de cultură şi un promotor al adevăratelor valori în literatura de frontieră, care prin editura sa PAVCON îşi propune să promoveze scriitorii români în ţară şi în afara graniţelor­ − să reușesc să public integral cele mai valoroase scrieri ale lui Dan Apostol, pentru ca generațiile de azi să afle că internetul nu este alfa și omega în cunoaștere. Poate că informații se găsesc din abundență pe google, dar interpretarea lor depinde de inteligența umană, care, din păcate sau din fericire, nu este un lucru găsit la fel de ușor sau pe toate drumurile…

          De asta vom începe cu DEOCAMDATĂ…ENIGME, reeditatea primei carți semnate de Dan Apostol, a cărei lansare va fi pe 21 aprilie, la Brașov.

         

         

          Îți mulțumim și-ți dorim mult succes mai departe!

         

          Mulțumesc!