Allex Trușcă este prozator, autor al volumelor fantasy „Nebunul alb” și „Cealaltă regină”, precum și al cărții pentru copii „Lorelai”. Este prezent în mai multe antologii, cu proze scurte.

 

Image result for Allex TrușcăBună, Alex, și mulțumesc pentru interviu!

Salutare, Alex, și mulțumesc foarte mult de invitație.

 

Vorbește-ne despre lecturile tale, ca să te cunoaștem mai bine. Ce citeai în copilărie? Dar acum? Ce cărți au trezit autorul din tine?

Copilăria mi-am petrecut-o la țară, într-un sat de lângă un mic oraș minier. Pentru că nu aveam domiciliul în oraș, nu puteam să-i accesez biblioteca, deci a trebuit să mă mulțumesc cu cea a  părinților mei și cu cea de la școală. Ca în multe alte orășele, librăriile nu erau tocmai o afacere rentabilă, așa că mult timp au lipsit cu desăvârșire. În acea perioadă am citit cam orice mi-a picat în mână, cam din toate. Îmi amintesc că pe atunci am fost marcat de Jules Verne, de călătoria a doi copii prin Africa din „De la Port-Said la Mombasa” a lui Henryk Sienkiewicz, de „Holstomer – povestea unui cal” al lui Tolstoi, sau de povestirea „Bradul” a lui Hans Christian Andersen. Aceasta din urmă este și motivul pentru care de atunci eu împodobesc doar brazi artificiali. A, să nu uit: eram obsedat de pescuit și am plâns pentru Santiago din „Bătrânul și marea” al lui Hemingway, deși sunt convins că nu am înțeles atunci sensul alegoric al acelei cărți. Știu că urmăream cu gura căscată la TV serialele „Star Trek”, „Andromeda” sau orice film SF sau fantasy difuzat. Am fost și încă sunt pasionat de mitologie, conspirații religioase, de lumi și creaturi fantastice. Recunosc, spre rușinea mea, o perioadă de vreo zece ani am uitat de pasiunea cititului. Mi-am reamintit-o când am citit „Jocul îngerului” al lui Carlos Ruiz Zafon, în care personajul principal, un scriitor mărunt de literatură comercială, primește o propunere de la un editor misterios: să scrie o carte care să pună bazele unei noi religii. Citind acest roman, mi-am adus aminte de povestirile pe care le scrisesem în perioada liceului și am încercat să înșir iar cuvinte în Word. Unele au început să se lege între ele destul de bine. Ce citesc acum? Din nou, încerc cât mai multe genuri, pe care le alternez. Despre unele mai scriu și pe pagina mea www.allextrusca.ro, dar să spunem că timpul nu are suficientă răbdare cu mine. Ca exemplu, ultimele cinci cărți citite sunt scrise de Marian Coman, Matei Vișniec, Brandon Sanderson, Terry Pratchett, John Scalzi. Citesc și scriitori români și străini, fără discriminare.

 

Dar când scrii, ce anume încerci să transmiți? Ce ai în plan să atingi, poate chiar să miști, în cititor?

Cred că primul lucru pe care încerc să-l obțin este o emoție. Și îmi place să creez analogii cu mituri, legende sau lucruri la care oamenii să se poată raporta cu ușurință. Însă, în tot ceea ce scriu, încerc să introduc și un sfat sau informații utile cu care cititorul să rămână dacă a avut răbdare până la final.

 

Spune-ne câteva vorbe despre cărțile tale, „Nebunul alb” și „Cealaltă regină”. Care e istoria lor? Dar legătura? Vor fi și alte povești în acest univers?

Image result for Allex Trușcă cealaltă reginăPrimul draft „Nebunul alb” l-am scris într-o perioadă destul de dificilă din viața mea și a fost ca o evadare din realitate. Mi-am construit o lume în care mă refugiam zilnic, în care știam că singura soluție este să merg înainte. Și pot să spun că m-a ajutat. În timp, a fost rescris în totalitate, m-au ajutat și sfaturile de la cursurile de scriere creativă organizate de Revista de Povestiri (în special „Fantastic Mondays”,cu Michael Haulică, Ana-Maria Negrilă, Oliviu Crâznic, Marian Truță și Dănuț Ungureanu). Plus discuții în particular cu scriitori cu mai multă experiență decât mine. Atât „Nebunul alb” cât și „Cealaltă regină” au în centrul jocul de șah ca o metaforă a întregii noastre existențe. Din punctul meu de vedere, totul se rezumă la mutări, la ce alegem să sacrificăm pentru a ne îndeplini aspirațiile. Iar partidele de șah între Creator și adversari (Fiul în „Nebunul alb” și Doamna în Negru în „Cealaltă regină”) sunt replicate întocmai în acea lume fantasy. Să nu uităm nici de clasica întrebare: destinul ni-l facem noi sau e deja scris? Și, cum am spus mai sus, o să vedeți o nouă teorie a Creației, analogii cu Geneza și Apocalipsa, cu cavalerii

Image result for Allex Trușcă

templieri, cu mitul lui Lilith, mitul îngerului căzut… Cât despre legătură dintre cele două cărți? În afară de metafora șahului, deși acțiunea din „Cealaltă regină” se petrece la o sută de ani după cea din „Nebunul alb”, o parte dintre personaje sunt aceleași. Îmi place să cred că fiecare dintre ele învață ceva pe parcurs, iar în final primește ceea ce merită. Dacă vor mai fi alte cărți din același univers? Sincer, și eu mă întreb. Am vrut la un moment dat să prezint povestea unuia dintre personajele din al doilea roman (comandantul Elan, conducătorul Cavalerilor Sfârșitului), însă las această idee la păstrare. Apoi, Lucian Dragoș Bogdan mi-a dat ideea de a face o poveste în stilul lui Brandon Sanderson. Și, recunosc, mă roade destul de mult. Dar cred că o să mai aștept câțiva ani, să mai capăt experiență.

 

Dar despre „Lorelai”, ce ne poți spune?

37877773. sx318 „Lorelai” a fost un experiment început acum vreo cinci ani și uitat până când, la Gaudeamus 2017, o domnișoară de vreo 6-8 ani, fiica unei bloggerițe, m-a întrebat dacă nu scriu și povești pentru copii. Așa că, după târg, am terminat această poveste, am luat legătura cu o prietenă care pictează și i-am cerut ajutorul pentru desene, i-am făcut Amirei o dedicație pe prima pagină și i-am trimis-o. Mă bucur că am făcut un copil fericit cu o poveste despre prietenie și speranță. Apoi am oferit-o și copiilor altor cititori ai „Nebunului alb”.

 

Și de ce pseudonimul „Allex”? De ce unul atât de apropiat de numele tău real?

Toată lumea mă întreabă asta. Pur și simplu îmi place cum apare scris. Mă gândisem la început să scriu sub pseudonim, dar am ales să-mi asum. Deși poate n-a fost cea mai bună idee, că multă lume îl greșește.

 

Dar alte planuri de viitor, pe plan editorial, ne poți dezvălui?

Lucrez la o colecție de povestiri fantastice cu personaje din folclorul și mitologia noastră (în special din zona Olteniei), iar apoi am în plan un roman historical fiction cu acțiunea pe timpul Inchiziției Spaniole, la începutul secolului al XVI-lea. În plus, sper ca până la sfârșitul anului să îmi apară povestiri și în câteva reviste online. (Poate și la Gazeta SF). Cred că o să-mi apară una și în Revista CSF. În rest, am de citit mult, am niște „cărămizi” lipsă aici, mă documentez despre diverse și sper să acumulez suficiente informații încât să vă ofer și o povestire SF cât mai curând.

 

La final, câteva vorbe pentru autorii Gazetei SF, care ar vrea să debuteze și ei în volum propriu.

Să învețe din greșelile mele și ale altora. Mai pe larg: să citească mult, să studieze cât mai mult și despre tehnici de scriere (evident, să nu ia totul ca pe literă de Evanghelie) și să nu se grăbească. Știu, e mare nerăbdarea să-ți vezi numele pe o carte, dar mai bine mai târziu, după ce ai lăsat materialul la dospit și l-ai lucrat destul. Ideal ar fi să înceapă cu colecții de povestiri și ulterior să se aventureze la lucruri mai complicate. După publicare: răbdare și receptivitate la sugestiile constructive. Să nu uite că nu au cum să mulțumească pe toată lumea și să se perfecționeze în continuare. Să accepte că poate n-au scris (încă) o capodoperă și să-i urmărească „cu maximă preocupare” (copyright Klaus Johannis) pe cei cu mai multă experiență. Știi tu, sfaturile uzuale, nu reinventăm apa plată.

 

Mulțumim și mult succes!

Mulțumesc și eu!