GSF85 banner-650

          Pe 14 martie 2018, omenirea a pierdut un geniu. Născut în ianuarie 1942, Stephen Hawking a fost un mare fizician, un teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi ai tuturor timpurilor. Deși la 21 de ani, când i se identifică boala care-i slăbea musculatura ca fiind scleroză laterală amiotrofică, i se dădeau doar doi sau trei ani de trăit, Hawking s-a încăpățânat să lupte cu boala și cu viața, ajungând la vârsta de 76 de ani și lăsând omenirii un tezaur științific inestimabil.

swh-1-web          Este un renumit cercetător în mai multe domenii, principalele fiind cosmologia teoretică, mecanica cuantică și relativitatea. A cercetat undele gravitaționale, a realizat un studiu asupra evoluției universului între momentul „big bang” și cel actual, elaborând un model matematic, a studiat găurile negre și relația lor cu termodinamica, el fiind cel care a descoperit și faptul că aceste gigantice forme de manifestare ale materiei cosmosului au o durată de viață finită, ele „evaporându-se” prin emiterea de radiație care-i poartă numele, radiație Hawking. Tot el a postulat că, prin intermediul acestei radiații, găurile negre ar putea transmite informație, ce-i drept, distorsionată, asupra întregii cantități de materie pe care au asimilat-o.

          Însă Stephen Hawking nu a scris doar tratate de specialitate. Cărțile sale pentru publicul larg, prin care popularizează știința, bucurându-se, la rândul lor, de o mare și binemeritată apreciere. Vom aminti doar „A Brief History of Time”(publicată în română cu titlul de „Scurtă istorie a timpului”), „Einstein’s dream” (de asemenea publicată și în română ca „Visul lui Einstein și alte eseuri”), „The Universe in a Nutshell” („Universul într-o coajă de nucă”) și „A briefer history of time”, carte scrisă în colaborare cu Leonard Mlodinow („O mai scurtă istorie a timpului”).

          Viața lui a inspirat filmul „The theory of everything” (Teoria întregului).

          Un lucru mai puțin cunoscut însă este faptul că, împreună cu Lucy Hawking, fiica sa, a scris și cărți SF pentru copii: George și cheia secretă a universului”, „George și vânătoarea de comori în cosmos”, „George și Luna albastră” și „George și Big Bangul”.

SHchildrenSFBooks

          Despre viața, personalitatea, opera și moștenirea lui Stephen Hawking s-ar putea scrie, și probabil chiar se vor scrie, tomuri întregi. Eu aș vrea să mai includ în acest scurt editorial doar cuvintele marelui fizician:

          „Sunt foarte conștient de valoarea timpului. Mi s-au dat doi-trei ani de trăit. Am dus o viață neputând să comunic așa cum trebuie. Din fericire, mintea nu mi-a fost afectată. Când peste tot în jurul meu oamenii erau absorbiți de conversațiile lor, eu adesea eram transportat departe, pierdut în propriile gânduri, încercând să pricep cum funcționează Universul. Poate că e în natura umană să ne adaptăm. Și să supraviețuim. Avem doar o viață să apreciem măreața construcție a Universului. Și sunt încă atât de multe de aflat.

          Suntem cu toții călători în timp, îndreptându-ne împreună către viitor. Haideți să lucrăm împreună, să facem acel viitor un loc pe care să ne dorim să-l vizităm.

          Sunt convins că oamenii trebuie să se desprindă de Pământ și să-și construiască o altă casă, pe o nouă planetă. În următoarea sută de ani, ne vom îmbarca în cea mai măreață aventură a noastră. Destinul nostru e între stele.

          Deci țineți minte să priviți în sus, spre stele, și nu în jos, spre picioarele voastre. Încercați să vă explicați ce vedeți și nu încetați să vă întrebați ce face ca Universul să existe.

          Fiți curioși!”

          Drum bun, printre stele, Stephen Hawking!